13 Mayıs 2017 Cumartesi

Diş Teli? Diş Teli.

 Evet diş teli. Takmaya bir hevesle başladığım, zulmünü sonradan farkettiğim braketli tel. Bundan üç yıl önce(evet evet tam üç yıl oldu) taktıralım, taktıralım~ diye yalvardığım, sonradan da o kadar keyifli ve sevimli(!) bir şey olmadığını farkettiğimde hayalkırıklığına uğradığım varlık.

 Lütfen şu şeyi taktıracağında iki kere düşün. Dişimde bir sorun var mı? İleride dert yaratacak bir sorun oluşurmuş gibi mi duruyor? Çok mu korkunç? Hiç mi onsuz yaşayamam? (Dört şey oldu Betufin..)

 Sorumluluk alman gerekiyor. Sürekli bakım yapmalısın. Bunu zaten yapıyorsundur ancak diş teli varken ekstra bir bakım yapmalısın. Bunların arayüz fırçası, ağız duşu gibi malzemeleri var, bahsedeceğim hepsinden.

 Öncelikle takma işlemini anlatacağım. Hayır, iğne vurmuyorlar. Ama eğer damağında darlık varsa ve çıkacak dişlerde sorun yaratacaksa üstten alttan birkaç dişini çekecekler ki bunlar da o kadar korkunç değil. Eğer morfine kafa tutan bir bünyen yoksa tabii.

 Çektiler, sana randevuyu verdiler ve o gün gidip dişçi yatağına yattın. Önce diş yüzeyini temizliyorlar. Ardından tıpkı dişe hızma takacakmış gibi bir kısmına yapıştırıcı bir şey sürüyorlar ve boncuk misali braketleri yapıştırıyorlar. Eğer istersen doktorundan renkli braketler talep edebilirsin. Başkalarının konuştukça ağzını incelemelerinden rahatsızlık duymayacaksan eğer..

 Toplum zaten yeni yeni diş telli insanlara alışıyor, bir de renkli taktırıp macera aramaya gerek yok. Diye düşünüyorum.. :') Fakat sevimli duruyor tabii, orası ayrı.

 Gel gelelim tele. İpince bir teli boncuk misali braketlerden geçiriyor ve arkalardan kıvırıyor, sıktırıyor, bir şeyler yapıyor ki tel dişte duruyor. :d

 Buraya kadar inanın büyütülecek bir şey yok, takma konusunu dert etme.

 Sırada bakım var.. Diş teli gerçekten zahmetli; yemek yedikten sonra dişleri fırçalarsın, tamamdır. Diş telinde araya kaçan, telin arasına sıkışanları da bir nevi arındırmalısın ki dişin çürümesin.

 Bakım ürünlerinden kısaca bahsedeceğim. Eğer zaten temizliğini iyi yaptığına inanıyorsan böyle şeylere hiç gerek yok.

 Diş ipi; araya sıkışan taneleri çıkarman için iyi fakat çok kullanmanı tavsiye etmem, dişlerin arasını açıyor bir süre sonra.

 Arayüz fırçası, normal fırçadan farklı olarak uzun ince bir yapısı var. Braketlerin arasını fırçalamana yarıyor.

 Ağız bakım suları, bunu anlatmaya bile gerek yok. Çalkalayıp suyun ulaşabildiği yerleri temizliyor. Yutma. :')

 Ağız duşu, basınçlı su ile dişleri temizliyor.

 Şunu da belirteyim, tel çürük oluşturmaz. Ne kadar takarsan takın. Ancak çürümeye ortam oluşturur. Gerekli bakımı yapılmazsa.

 Bir de kolaya, çaya, yoğun içeceklere elveda demelisin. Dişte leke bırakması gibi bir durum var.

 Ayrıca diş telini kırmamak için de sert, kabuklu yiyecekler yemememizi öneriyorlar.

 Hiçbir doktor sana elma, havuç vs. vs. yemeyin demez çünkü zaten yiyemezsin. :') Burada telin çokyönlü özelliği ortaya çıkıyor ve ağzındaki tel bir anda rendeye dönüşüyor. Bunu geçtim, ısıramazsın bile. Dişine yazık olur.

 Bitti mi? Bitmedi!

 Her ay düzenli randevuya gitmen gerekir. Doktor sana bazen lastikler verebilir ve bunları şu kadar süre tak diyebilir. Tak. Tak ki uzatma tedavi süresini. Yok sıkıyor, yok ağrıtıyor, yok yiyemiyorum, yok içemiyorum, yok geriyor, yok şimdi değil sonra takarım.. Bunları bahane edip takmadığında bir, doktordan güzel bir azar yersin; iki, tedavi süresi aylara hatta yıllara kadar uzayabilir.

 Şu cümleye kadar diş tellerinden hep işkence aleti gibi bahsettim. Güzel yanları var mı? Elbette var. Tedavi öncesinde belki dişlerin fazlasıyla bozuk veya düzensiz olabilir. Hatta normal diş düzenine kavuşman (buna sağlıklı oklüzyon deniliyor) imkansız gibi
gözükebilir. Düzeliyor. Hatta inanamıyorsun. Ki ben daha çıkarmadım. (Lastiği takarsam bir dahaki randevuda çıkaracağını söyledi doktor bey amcacım.. Ama hastayım hapşırıp öksüremiyorum.. :') )

 Dişlerimin düzeninde bir sıkıntı görmezdim önceden, ama bir şeylerin değiştiği, düzeldiği o kadar gün yüzünde ki.

 (Prof. Doç. Dr. Betufin Hanım edasıyla yaptığım) Araştırmalarıma göre, çıkartma işlemi de ağrısız ve kısaymış. Bunu da çıkarttığım zaman anlatırım.

 Diş teli hakkında tüm bildiklerim bu kadar. Bol kahkahalı günler dilerim! Kendine ve dişlerine iyi bak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder