10 Mayıs 2017 Çarşamba

Lolita~1997

Adı~ Lolita 

Çıkış Yılı~ 1997 

Türü~ Romantik-Dram 

Süresi~ 2 saat 17 dk 

IMDB'si~ 6,9/10 

Yönetmeni~ Adrian Lyne 

Oyuncuları~ Jeremy Irons, Melanie Griffith, Dominique Swain, Frank Langella



Konusu
 Vladimir Nabokov'un, aynı isimli romanından uyarlama olan dram filmidir. Film, ilk 1962'de çekilmesine rağmen 1997 yılında tekrar uyarlanmıştır. Dolores Haze (Lolita), on iki yaşında güzel bir çocuktur. Hambert ise Amerika'ya yerleşmiş, orta yaşlı bir dil profesörüdür.


 Çocuk yaştaki kızlara olan ilgisi, küçük yaşta yaşadığı talihsiz olaydan sonra ortaya çıkar. Başından geçen bir evlilikten sonra, Amerika'ya yerleşir. Tesadüfen uğradığı bir pansiyonda, evin küçük kızı Lolita'yı görmesiyle aşık olur ve olaylar bundan sonra gelişir.


Yorumum
 1962 uyarlamasından farklı olarak bu filmde göze çarpan bir anakronizm vardır. Lo'nun Hambert'la kaldığı bir otelde yattığı masaj yatağı, filmin anlattığı yılda daha satışa çıkmamıştır.


 Önceden de belirttiğim gibi, 97 uyarlamasını 62 uyarlamasından daha çok seviyorum. Lolita'nın daha iyi canlandırıldığını ve grafiğin daha kaliteli olmasından ötürü konunun daha iyi işlendiğini düşünüyorum.

 Bu yazıyı yazmadan önce Lolita hakkında birkaç araştırma yaptım. Ve öğrendiğim şu bilgi beni çok şaşırttı.
 Lolita seçmeleri için elemelere katılan ve elenen 2500 kız varmış. Natalie Portman ise kendisine gelen Lolita teklifini geri çevirmiş. Halbuki daha önceden oynadığı Leon filmindeki rolü, Lolita için gerçekten de uygun bir oyuncu olduğunu gösteriyordu. 
 Ancak şaşırdıklarım da bununla bitmedi; çekimleri ABD'de yapılmasına rağmen hiçbir dağıtımcı bu yasak aşk ilişkisini (ortayaşlı bir adamla genç bir çocuğun cinsel yaşamını) sinemaya taşımak istememiş. Bu yüzden ilk gösterim İtalya'da yapılmış.


 Tüm bunlara rağmen, izlemekten hiç pişman olmadığım bir film oldu. Sonunu daha çok sevdiğimi söyleyebilirim. Bu versiyonunda sonuna dair seyirciyi daha iyi aydınlattıklarını düşünüyorum.


Önerir miyim?
 Film bir bakıma biyografik türden olduğu için aksiyon, bilimkurgu tarzı film modunda olanlar uzak dursun. Bir de konusu etik olmayan bir ilişki üzerinde durduğu için tabii ki rahatsız olacaklar da çıkacaktır.

 Yine de öncekini izlemesen bile bunu izlemeni fazlasıyla tavsiye ederim.

Ekstra


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder