7 Mayıs 2017 Pazar

Lolita~1962


Adı~ Lolita

Çıkış Yılı~ 1962

Türü~ Kara Mizah-Dram

Süresi~ 2 saat 32 dakika

IMDB'si~ 7,6/10

Yönetmeni~ Stanley Kubrick

Oyuncuları~ James Mason, Sue Lyon, Shelley Winters, Peter Sellers



Konusu
 Vladimir Nabokov'un, aynı isimli romanından uyarlama olan dram filmidir. Film, ilk 1962'de çekilmesine rağmen 1997 yılında tekrar uyarlanmıştır.

 Dolores Haze (Lolita), on iki yaşında güzel bir kızdır. Hambert ise Amerika'ya yerleşmiş, orta yaşlı, bir dil profesörüdür.

 Çocuk yaştaki kızlara olan ilgisi, küçük yaşta yaşadığı talihsiz olaydan sonra zamanla ortaya çıkar. Başından geçen bir evlilikten sonra, Amerika'ya yerleşir. Tesadüfen uğradığı bir pansiyonda, evin küçük kızı Lolita'yı görmesiyle aşık olur ve olaylar bundan sonra gelişir.


Yorumum
 Çok fazla trajedi ve dramatik unsurların olduğu film, pedofil hastalığı olan bir adamla başlıyor. Aslında konusu fazla rahatsız edici olsa da bir şekilde film kendini izlettirmeyi başardı. Zaten sonu da tam bu olayın hak ettiği şekilde bitiyor.


 Lolita kavramı, günümüzde fazlaca kült olmuş ve bazılarında takıntı haline gelmiş. Açıkçası, sevdiğim bir hikaye. Dolores'in baskın tavırları fakat yaşından dolayı da bazen ortaya serdiği çocuksu halleriyle film hem güldürüyor hem kızdırıyor. Hambert içinse bir yandan tüm film boyunca 'sapık adam' diye söylensem de adına üzüldüğüm yerler olmadı değil. Baştan sona kadar siyah-beyaz olan film, kültseverler için mükemmel.


Önerir miyim?
 Ruh halin iyiyse hiç bulaşma derim çünkü film sonunda insanı karamsarlığa sürüklüyor. Ayrıca 1997 versiyonunu daha çok seviyorum. Ve oradaki Lolita'yı da.. Yine de izlenesi, tatlı-acı bir film. ♥

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder