14 Kasım 2017 Salı

Pompeii ~ Zamanın Donduğu Lanetli Şehir



Filmini kanalın birinde tesadüfen filmini gördüm. Merak edip internette araştırdım, Şimdiki İtalya'da var olduğu bilinen bu kavmin, Vezüv isimli yanardağının patlamasıyla bir nevi zamanın durduğu şehir olarak belirtiliyordu.
Çook çok eskiden, Pompeii diye bir şehir varmış. Bu şehir daha çok, etik sayılan zengin kısmın yaşadığı bir yermiş. Aynı zamanda ticaret ve tarımda da ileri olan bu şehir, eğlence düşkünü insanlarla doluymuş.

Öyle ki, köleleri zevkine öldürür, kumar oynar, fuhuş yaparlarmış. Hatta genelevlerine giden yollarda penisten şekiller varmış. Yol göstermek için.

Bir gün bu şehirde bir halk kutlaması yapılırken Vezüv patlamış. Yanardağ yüzünden zaten sürekli sallanan şehir, bunu da küçük bir deprem sanmış ve umursamamış. Ve volkanik dağın lavı tüm şehri yutmuş.

Lav öyle bir hızla ve kuvvetle şehire yayılmış ki, insanlar anında yanarak ve zehirlenerek ölmüş, aynı zamanda da bedenleri lav sayesinde donup taşlaşmış. Resmen zamanı dondururcasına lavdan kalıp kapanmış şehrin üzerine.

Şimdi turistik bir mekân. Taşlaşmış insanları falan sergiliyorlarmış.


Efsanevi.


2 yorum: